Kako se počutite ob svojem delu?
Delo učitelja in knjižničarja je raznoliko, pestro in nikoli ne veš, kaj te bo čakalo tisti dan. Počutim se dobro, včasih me kaj razjezi, a se hitro spomnim, da učenci stvari drugače vidijo, dojemajo od nas odraslih. Delo kje v pisarni mi ni blizu, rabim dinamično in razgibano delo, za kar učenci zagotovo poskrbite. 🙂  

Kaj vam pomenijo knjige?
Knjige so pri nas doma že od nekdaj. Moj oče je bil strasten bralec. Prav tako sem si velikokrat sposodila knjige od sosede, ki je v svoji mladosti prebrala vse knjige v šolski knjižnici in sva se lahko potem o njih pogovarjali. Knjige zame pomenijo sprostitev, odklop od realnega sveta in hrano za dušo. Menim, da tisti, ki bere, zna razmišljati kritično in zna misliti s svojo glavo. Kar je danes pomembno. 

Kako pogosto oziroma kdaj si vzamete čas za branje?
Hmm, čas. Zanimiva stvar, ker sem ravno včeraj brala doma najmlajšemu sinu zgodbo Kako sta Bibi in Gusti ozmerjala čas. Čas si je enostavno potrebno vzeti, je stvar interesa. Da, zadnje čase berem veliko zvečer, ko vsi zaspijo. In potem sem zjutraj rahlo nenaspana. Ker če me knjiga posrka, je enostavno ne morem odložiti. 

Imate poleg branje še kakšne druge hobije?
Včasih sem igrala v tamburaškem orkestru Dobreč, ki smo ustanovili skupaj s pomočjo staršev. Temu sem posvečala ogromno časa. Ko pride služba in družina, pa so v ospredju druge stvari. Zelo rada sem vrtičkar (delam na vrtu), hodim na daljše razdalje in tečem. S tekom si velikokrat prevetrim misli in »pospravim podstrešje«, obiskujem koncerte, ker brez glasbe enostavno ne morem biti, pa tudi kakšna predstava in razstava prideta na vrsto.

Ste brali že kakšno knjigo, ki se vas je res globoko dotaknila?
Da, kar nekaj jih je. Vsaka pusti nekakšen pečat, se te dotakne na drugačen način in jih je težko primerjati med seboj, ker ima vsaka svojo zgodbo. Zelo se me je dotaknila knjiga Tek za zmajem, Senca vetra, Pišem sebi in še bi se dalo napisati. Trenutno berem Niti koraka več slovenske avtorice Janje Vidmar in moram reči, da me je posrkala vase. 

Se že veselite počitnic?
Iskreno, da zelo. Čuti se, da je junij, ko vsi pričakujemo sonce, poletni dopust in počitek.

Kakšne knjige so vam najbolj všeč?
Hm, težko bi rekla. Vem, da nisem ravno navdušena na zgodovinsko tematiko in fantazijskimi romani. Če je zgodba dobro zastavljena in napisana, bi prebrala tudi to. Vsekakor sem mnenja, da je potrebno poseči po raznolikem leposlovju, da lahko primerjaš, oceniš, kaj ti je všeč in daš knjigi priložnost.

Želite še kaj povedati našim mladim bralcem Šmorna?
Počitnice si naredite sproščene, varne in doživete. Ne pozabite, da knjiga na dan odžene neumnosti stran. Bilo bi lepo, če bi si kljub vsem obveznostim vzeli čas in prebrali kakšno knjigo. To bi bil odlično porabljen čas in zagotavljam vam, da vam ne bo žal. Predvsem pa odklopite telefone in računalnike in užijte poletje in počitnice.

Intervju je opravila Ana Gašperič.
Fotografija na naslovnici je s spletnega naslova: Najstarejša slovenska revija za književnost in kulturo (sodobnost.com)

Related Images:

Dostopnost