Tangrami

Pouk na daljavo je učiteljica Ticijana Starešinič zastavila tudi ustvarjalno. Učenci so bili pri matematiki povabljeni k izdelovanju tangramov. Kaj je to?

Tangram (kitajsko 七巧板) je igra sestavljanka, ki vsebuje sedem delov, ki so pravzaprav osnovni geometrijski liki. Z njimi sestavljamo različne figure, pri čemer moramo uporabiti vseh sedem kosov, ki se ne smejo prekrivati.
Izvor tangrama opisujejo različne legende. Po eni od njih naj bi služabnik kitajskega cesarja po nesreči razbil dragoceno in krhko keramično ploščo. V paniki naj bi jo skušal zložiti nazaj v kvadrat, pri tem pa je ugotovil, da lahko z deli sestavi različne figure.
Čeprav naj bi bil tangram starodavna igra, ga na zahodu niso poznali pred letom 1800, ko so ga v ZDA prinesli Kitajci.

Predstavljamo najbolj ustvarjalne tangrame naših šolarjev: Sara Vukčevič (5. tangram), Lana Jurinič (4. tangram), Julij Starešinič (3. tangram), Ela Šuštarič (2. tangram), Anže Mihelič (1. tangram).

Šale

 

Igrajva se igro “Ti pečeš palačinke, jaz jih pa jem.”

 

Janezek: “Grem lahko na stranišče, učiteljica?”
Učiteljica: “Počakaj, Janezek, čez pet minut.”
Učiteljica: “Janezek, kje teče reka Kolpa?”
Janezek: “Pod mojim stolom.”

 

Kako Čak Noris pije iz pipe? Na eks!

 

V trgovino vstopi Breda, se malo razgleda in vpraša prodajalko: “Koliko stanejo te vaze?” “Deset evrov za kos.” “Ne, ne … Jaz bi raje kar celo.”

 

Dedek gre v lekarno po vitamine za svojega vnuka. Lekarnar ga vpraša: “Kateri vitamin : A, B, C?” Dedek mu odgovori: “Vseeno, moj vnuk še ne pozna abecede.”

 

Janezek odda učiteljici pri likovnem pouku prazen list papirja. Pa ga vpraša učiteljica: “Zakaj nisi ničesar narisal?” “Sem, kameleona, pa je ravno spremenil barvo,” je odgovoril Janezek.

 

“Špelca, tvoj spis z naslovom NAŠA MAČKA je popolnoma enak spisu tvojega brata. Kako to?” “Ker imamo isto mačko!”

Kakšni šaljivci smo na OŠ Vinica?

Učence sem spraševal v anketi, ali raje poslušajo ali pripovedujejo šale. Izkazalo se je, da vsi vprašani radi samo poslušajo vice. Niti eden učenec mi ni povedal šale. Smo res tako zadržani ali sem samo prosil za šalo “napačne” učence?

Domen Kobe, urednik razvedrilnih strani

Sem Domen Kobe. Star sem 12 let in hodim v 7. razred. Rad igram nogomet in rokomet.

V šolskem časopisu sem urednik za razvedrilo, prosti čas in šale. Rad se zabavam in se veliko smejim.

Moja največja lumparija je bila, ko sem kot otrok doma razbil okno in luč. Dedi je name kričal. Imel je idejo, da bi šel peš po novo steklo. Nisem si čisto predstavljal, kako bi to izgledalo, zato sem samo jokal.

Related Images:

Dostopnost