Bili smo modni kreatorji

Tokrat so si učenci z učiteljico Marjetko pri gospodinjstvu v 5. razredu zadali nov izziv. Potem, ko smo pri poglavju Tekstil in oblačenje najprej usvojili veščine tkanja, smo te dni postali še modni oblikovalci. Lotili smo se skiciranja modnih oblačil za različne priložnosti. Maj in Eva pa sta šla še korak naprej in svojo zamisel eko oblačila tudi oblikovala.

Eva Hudak (na sliki 2, 3, 4) je z mamico izdelala obleko iz odpadnega materiala. Belo obleko sta naredili iz polivinila, prav tako tudi mašne za v lase. Pas je narejen iz odpadnih kosov prta in krilo iz jutaste vreče.

Maj Brozovič (na sliki 9, 10) pa je oblikoval zgornji del oblačila kar iz časopisnega papirja.

Ostali avtorji na fotografijah: slika 1: Ema Kobe, slika 5: Eva Stegne, slika 6: Jakob Irt, slika 7: Lara Filipaj, slika 8: Luka Frankovič, slika 11: Nuša Grdun, slika 12: Vita Vlahovič

 

Tkanje

V 5. razredu pri gospodinjstvu se ukvarjamo s poglavjem o tekstilu.  Najprej smo odkrivali, od kod dobimo vlakna, iz katerih naredimo niti. Nato pa je bilo na vrsti čisto pravo tkanje in izdelki iz niti. Preko osnovnih niti so zaplesale votkove in nastala je osnovna platnena vezava.

Učenci so se preizkusili v ročnih spretnostih pri šolanju na daljavo pod mentorstvom učiteljice Marjetke Vesel.
Uspeli so jim čudoviti izdelki: Ana Gašperič (izdelek št. 1), Anja Bosanac (izdelek št. 2), Ema Kobe (izdelek št. 3), Eva Hudak (izdelek št. 4), Eva Stegne (izdelka št. 5), Jakob Irt (izdelek št. 6, 7), Lara Filipaj (izdelek št. 8, 9), Luka Frankovič (izdelek št. 10), Saša Lindič (izdelek št. 11), Samo Biličič (izdelek št. 12), Nuša Grdun (izdelek št. 13)

Tako na hitro ...

 

 

 

Punce, punce! Kaj bomo zdaj? Fantje nas bodo prehiteli v modi. Vsak dan isti obrazi na hodnikih, nova oblačila. Dajmo obleči nekaj lepega tudi me, novega, bolj modernega … Naj se sveti in blešči tudi po novem letu.

Je vse, kar je povezano z modo, res lepo?

Kolumna, Lucija Bubek

Modo vsi vidimo kot nekaj lepega, ampak to je čisto na prvi pogled.

Če se le malo poglobimo, vidimo, da ni vse tako bleščeče. S tem sem mislila, da mnoge manekenke lahko od pretirane skrbi za lepo postavo tudi zbolijo za modernimi boleznimi, kot so anoreksija, bulimija in podobno.

Svet mode pa je lahko gotovo tudi lep, če znamo v njem uživati in poiskati harmonijo lepote in notranjega ravnovesja.

 

Oblačila v slovenskem filmu Dolina miru

V mesecu novembru smo si v Kulturnem domu Črnomelj ogledali slovenski film Dolina miru. Pri ogledu sem bila pozorna tudi na oblačila filmskih junakov. Opazila sem, da se razlikujejo od današnjih. Deklice so nosile kratka krilca, kar malo prekratka za današnji čas, kljubtemu so delovala prisrčno. Fanti so bili oblečeni tako kot danes. Vojaki pa nosijo tako ali tako uniforme.

 

Kako sem oblečen?

Moje anketno vprašanje se je glasilo, ali se v ponedeljek za v šolo oblečeš drugače kot v sredo. Verjameš, da ti kakšno oblačilo prinaša srečo?

Seveda se oblečem drugače, saj želim lepo izgledati in ne želim oddajati neprijetnega vonja. Imam kavbojke in srajco, ki ju najraje oblečem za v šolo.
(Julij, 6. razred)

Da, oblečem se drugače, da ne smrdim. Kavbojke in črni pulover mi prinašata srečo.
(Žan, 8. razred)

V ponedeljek se oblečem oblačila temnejših barv, saj sem žalostna, ker moram spet v šolo. Krilce in top sta moja najljubša kosa garderobe.
(Melanija, 9. razred)

Oblečem se tako, kot se v tistem trenutku odločim. O tem ne premišljujem preveč dolgo. Ne verjamem, da ti lahko kakšen kos oblačila prinese srečo.
(Maja, 9. razred)

Lucija Bubek, urednica modnih strani

Živijo! Jaz sem Lucija Bubek in hodim v 9. razred. Rada pojem, svoj prosti čas pa rada preživim z nečakinjami in nečakom.

Moja rubrika bo povezana z modo. V njej bom pisala o tem, kako je kdo oblečen in spremljala modne trende. Sama rada pri izbiri oblačil pogledam, kaj se ujema in kaj ne. Moja velika modna svetovalka je mlajša sestrica Pegi.

Zase mislim, da sem pridna punčka, a imam svoje muhe. Enkrat sem po nerodnosti prevernila svojo mlajšo sestrico na nos. Vse se je srečno končalo. Še tisto bi lahko izpostavila, kako je cela kuhinja smrdela, ko sem bila tako nepazljiva, da sem zažgala listek, ki je bil privezan na vrečki za čaj.

Related Images:

Dostopnost