V torek, 20. decembra 2022, smo se z izbranimi učenci 6., 7., 8. in 9. razreda z avtobusom odpeljali v Kulturni dom Krško na ogled predstave Oliver Twist. Na poti do tam smo pobrali tudi učence, ki obiskujejo osnovno šolo Dragatuš. Skupaj smo si ogledali predstavo, ki je trajala slabi 2 uri in je bila v angleščini. Takoj po ogledu smo stopili nazaj na avtobus in se odpeljali domov. Bilo je super in upam, da bomo šli še kdaj na kakšen ogled predstave. 

Anja Bosanac, 8. razred

O AVTORJU IN ROMANU OLIVER TWIST, PO KATEREM JE BILA PRIREJENA IGRA … 

Roman prvič izide leta 1837 v časniku Bentley’s Miscellany v delih. Napisal ga je sloviti angleški pisatelj Charles Dickens. Sestavljen je iz 53 poglavij in vsako je humorno naslovljeno. Dogajanje je postavljeno v nižji sloj Londončanov –  sloj, v katerem je nekaj časa živel tudi sam Dickens, ko je delal v tovarni krem za čevlje in obiskoval očeta v zaporu. Grozni pogoji za življenje in delo v tovarni so Dickensa zaznamovali za celo življenje, kot ga je tudi zaznamovala izkušnja biti začasno sirota. Dickens ni nikoli pozabil dneva, ko je do njega pristopil starejši fant in mu pokazal, kako se to delo dela. Verjetno je ravno to botrovalo k njegovemu združevanju v bedo in trpljenje srednjega (delavskega) razreda. Dickensova novinarska kariera ga je držala v stiku s temno platjo takratne družbe. Oliver Twist je tako nastal zaradi odziva na zatiranje revnega in nemočnega sloja, ki ga je zatirala zakonodaja, ki izrazito ni bila naklonjena revnim ljudem. Dickens je s tem romanom postal prvak revnih, saj je demonstriral proti neuporabnosti revnega sloja in dal glas tistim, ki ga prej niso imeli.  

Zgodba Oliverja Twista govori o dečku Oliverju, ki ga je rodila neporočena mati, ki je takoj po porodu umrla. Lastnoročno jo je ubil njen oče, ker je kot mati samohranilka predstavljala sramoto za bogato družino. Kot sirota je devetletni Oliver po spletu okoliščin pristal v Londonu (ta del zgodbe je v ospredju v igri), kjer se je pridružil prevarantu Faginu in njegovi tolpi osirotelih otrok. Ti otroci so morali krasti dragocene stvari in denar od ljudi, medtem ko so jim neusmiljeni vodje dajali zelo skromno plačilo za to. V zgodbi se pojavita še člana tolpe Nancy in Bill, ki sta se imela hkrati rada in se hkrati sovražila. Bill jo naposled ubije, saj je skušala pomagati Oliverju pobegniti iz tolpe. Eno glavnih vlog ima tudi deček »the Artful Dodger«, ki je bil ulični otrok, ki je ravno tako zelo spretno kradel, kot so mu naročili. Tako kot ostali člani ni imel družine. Na koncu se Oliver le vrne k dedku (ki ga je na začetku zgodbe sam pregnal v svet) nazaj v zdravo in mirno družino. Nepravične in izkoriščevalne kot je Fagin ter njegova tolpa pa premaga zakon in vislice. 

Znani stavek v igri, ki ga pri deljenju hrane v delavskem domu za sirote na začetku zgodbe izreče Oliver je: »Can I have some more?« (Lahko dobim še malo?) To je bilo v takratni lakoti tako rekoč prepovedano vprašati in je izkazovalo skrajno neposlušnost s strani otrok. Preden je strašno kaznovan zaradi tega, mu le uspe zbežati iz rok lastnikov in preživeti smrtno kazen zaradi želje po večjem obroku. 

Ana Gašperič, 8. razred

*OLIVER TWIST* 

The story begins on a rainy night, and lord Brownlow is yelling at his daughter Agatha. He is trying to get her out of the house, as she is not married but about to give birth. He claims it would bring great shame to the family. After being shooed out, Agatha finds a workhouse and demands to be let inside. Yelling and knocking on the door. She is met by an older woman who scolds her for not being married, but lets her inside nonetheless. Calling for a woman named Sally (who is actually an alcoholic) to deliver the child and register him. After giving birth, Agatha sadly passes away. He is named by Mr. Bumble, the owner of the workhouse. The young, orphaned baby gets named Oliver Twist. He is raised inside the workhouse, until one evening when he was very hungry and asked for more soup. This causes him to get locked inside the coal cellar, but is freed by Sammy who gives him a penny and frees him from the workhouse. After escaping, he ends up in London. There, he meets a boy named Artful Dodger. Dodger leads him back to his “home”, that’s is a thief-gang hideout led by a Jewish man named Fagin. Whilst out robbing with Dodger, Oliver gets caught by the police and brought back to lord Brownlow, where he finds out he is actually from an extremely wealthy family. After giving Oliver some new clothing, he gives him some money and sends him back to London to return a book. He is caught by the gang again, and stays with them. One day, Artful is sent out to follow Nancy – the lover of Bill Sykes, another member of the gang. For the task, Fagin pays him a guinea. The young boy finds out Nancy had snitched on them to lord Brownlow. For this reason, Bill brutally beats the poor lady to death the next night. Bill is caught by the police, and murdered by a gunshot to his head. Soon after, the police get their hands on Fagin. Deciding to hang him in public. Fagin recites Oliver’s life story as his final words. Oliver lives a good life afterwards, but it is unknown what had happened with Artful Dodger. 

Ema Hudak, 7. razred

 

 

 

Related Images:

Dostopnost