Intervju z učiteljico Andrejo Starešinič

Kateri je vaš najljubši letni čas?
Moj najljubši letni čas je zima, še posebej, ko zapade sneg, ceste pa so prevozne. Tako kot narava, se tudi jaz umirim, saj ni več tistega hitenja, dela zunaj in si v miru po kosilu vzamem nekaj časa za branje.

Kje ste kot učiteljica prvič poučevali?
Prvič sem poučevala na OŠ Šmihel v Novem mestu. Nižji razredi smo bili v stavbi, kjer je sedaj Konservatorij za glasbo. Ker je bilo premalo učilnic, smo se 3. in 4. razredi preselili v dijaški dom. V vsakem nadstropju je bila ena učilnica. Tam pa smo dejansko imeli samo tablo, kredo in grafoskop ter učne pripomočke, ki smo si jih naredile ali zbrale učiteljice same. Zbirale smo fotografije živali, pokrajin, krajev s starih koledarjev … Ko smo prišle septembra ponovno v šolo, so vsi naši narejeni in zbrani pripomočki izginili, saj so prenavljali prostore in so vse pometali iz omar. Ja, takrat nam res ni bilo vseeno, saj smo ostale brez vsega in začeti smo morale na novo.
Vse naloge na učnih listih smo pisale na roko, saj računalnika še nismo poznali.

Pogrešate “normalno” življenje?
Seveda pogrešam druženje s prijatelji in sorodniki, poučevanje v živo, nenazadnje tudi kakšen izlet. Ima pa vsaka stvar tudi dobre strani. Zjutraj mi ni potrebno zgodaj vstati. Ko je snežilo, nisem razmišljala, kako bom prišla v službo …

Si kdaj želite, da bi poučevali starejše učence (na predmetni stopnji)?
Ne, te želje nimam. Sem se kar prav odločila za poučevanje na razredni stopnji. V otroštvu sem se najraje igrala šole. Namišljene učence sem učila brati in pisati ter jim pregledovala naloge in ocenjevala. Še danes je v kakšni knjigi vidna kljukica.

Imate kakšnega hišnega ljubljenčka?
Imamo oranžnega muca Olija, ki ni čisto hišni muc, saj smo na vasi in ima zunaj ogromno prostora. Spi na senu. Ko je pa mrzlo, se več zadržuje v hiši, včasih tudi prespi.

Imate najljubšo jed?
Ričet s prekajenim mesom.

Bi radi našim bralcem Šmorna kaj sporočili?
Bodi tak prijatelj, kot pravi Saša Vegri v pesmi:

Prijatelj se nikoli
ne zmoti
in ne reče besede,
ki boli.

Prijatelj je tisti,
ki nikoli na tebi
ne preizkuša pesti.

Intervju sem opravila Klara Gašperič.

Related Images:

Dostopnost