Avtor: Žan Turenšek, 8. razred

Leta 1877 izide prvi glasbeni medi fonograf (phonograf), ki ga je izumil Thomas Alva Edison. Uporabljal je fonografske cilindre in je na njih bila zapisana glasba.

Leta 1895 pride nadgradnja takrat popularnega fonografa, gramofon, ki shranjuje njegovo glasbo na ploščah, ki so razdeljene na tri vrste (več jih je znano, jaz bom razložil samo znane tri in najbolj uporabljene):

Šelakove (se vrtijo 78 vnm ali vrtljajev na minuto), narejene so iz posebne smole, imenovane shelack, ki je narejena iz ene žuželke. Te plošče so krhke in so bile uporabljene vse do konca druge svetovne vojne.

Single (45 vnm) je najbolj razširjen  format, ki se uporablja še danes zraven albumov. Uporabljajo isto vrsto igle, ki je tanjša od šelakove.

Album (33 1/3 vnm) kot prej rečeno se še vedno uporabljo danes in so narejene iz PVC plastike.

Leta 1963 izide Philipsova kompaktna kaseta, ki je narejena iz elektromagnetnega traku, ki je spadal med štiri tipe traku, ki so:

  • tip 1: železno oksidni trak,
  • tip 2: vsebuje kromov oksidni trak,
  • tip 3: vsebuje mešanico tipa 2 in 4,
  • tip 4: uporablja metalni trak.

Tip 3 – kasete so bile zelo drage in niso pogoste.

Takrat je bil znam tudi 8-track kartuše, ki so bile podobne, le da so se neskončno predvajale.

Leta 1982 izide najbolj pogosta možnost za poslušanje glasbe CD (kar pomeni kompaktni disk), ki uporablja infrardeči laser za branje datotek. Tudi pri tem formatu je več verzij, ki spadajo v več knjig ali kategorij, ki so barvne oznake. To je prvi format, ki je digitalni. Prejšnji so bili analogni.

Leta 2000 izide DVD avdio (DVD pomeni digitalni vercitalni disk). Ta spada med veliko družino dvd-jev.

Leta 2010 imamo tudi USB ključke (USB pomeni Univerzalni Serijski Bus ali po angleško Universal Serial Bus).

Related Images:

Dostopnost